Energiforbrug
Alle mennesker har nogle vaner, og plejer at gøre nogle ting på en bestemt måde. Og samtidig er det også sådan, at de fleste mennesker faktisk gerne vil gøre noget godt for miljøet. Og de fleste mennesker vil også gerne spare nogle penge. Et af de steder, man kan gøre begge dele, er noget så enkelt som måden man vasker og tørrer sit tøj.
Der er nemlig rigtig mange penge at spare ved at hænge sit vasketøj til tørre, i stedet for at smide det i tørretumbleren.
Faktisk kan en familie på to voksne og to børn spare op til 1.500 kr. og 380 kilo CO2 om året ved at vælge tørresnoren i stedet for tørretumbleren. Og det er nemt sparede kroner, for tøjet kan tørre udenfor langt de fleste dage om året.
De følgende tørre fakta tal kan måske få familien Danmark til at tørre tøjet udenfor, selvom vi kan have vejret imod os af og til. Den strøm man forbruger ved at tørretumble sit tøj opgøres i kWh og 1 kWh koster ca. kr. 2,30. De gennemsnitlige tal hver gang en tørretumbler kører viser at der er et strømforbrug på 2,6 kWh og der udledes ca. 930 g CO2 til atmosfæren.
En helt ny og energirigtig tørretumbler bruger ca. 1,8 kWh strøm pr. gang og der udledes ca. 650 g CO2 til atmosfæren. Hvis det er en ældre tørretumbler, kan strømforbruget nemt ryge over 3,4 kWh i strøm og CO2 udledningen stige til 1.200 g.
Dét der afgør, hvor meget strøm der bruges, og dermed også hvor meget CO2 der udledes, er både hvor energirigtig tørretumbleren er, og hvor tørt tøjet er, inden det kommer ind i tørretumbleren. Uanset hvad, er det altid bedst for miljøet og for familieøkonomien at tørre tøjet andre steder end i tørretumbleren.
Lad os prøve at se på et regneeksempel på landsplan. I Danmark er der omkring 2,6 mio. husstande i alt og hvis vi antager at man ikke vil have et indendørs tørrestativ, så er det alligevel ca. halvdelen af os der har mulighed for at tørre tøj udendørs. Altså ca. 1,3 mio. husstande kan tørre tøjet udenfor. Mange tørrer allerede nu tøj på tørresnoren i haven eller på altanen – når det altså ikke regner, eller ser ud til snart at regne.
Men man kan faktisk godt tørre tøj udenfor, selvom det regner. Tøjet tørrer, bare det hænger under et tag. Hvis man ikke har en carport eller anden form for overdækning, så findes der faktisk tørrestativer med overdækning, eller man kan lave det selv.
Det koster 0 kr. i strømforbrug og udleder 0 g CO2 til atmosfæren. Hvis man har et tørrestativ med overdækning, kan man nok tørre tøjet udendørs ca. tre måneder ekstra om året.
Så nu kan man lave nogle overslag på besparelser på strømforbrug og CO2 udledning. Eksemplet er lavet ud fra de tre ekstra måneder hvor en husstand undlader at bruge tørretumbler 1 gang dagligt. Og man kan jo så selv lave sine egne beregninger på hvor meget man kan spare på hele året.
CO2 udledning: 90 dage x 1,3 mio. husstande uden brug af en gennemsnits tørretumbler (90 dage x 930 g CO2) x 1,3 mio. husstande = 108.810.000 kg CO2. Så meget CO2 kan der spares på landsplan og hver husstand kan reducere sit CO2 udledning med næsten 85 kg. på de 3 måneder.
Strømforbrug: 90 dage x 1,3 mio. husstande uden brug af en gennemsnits tørretumbler (90 dage x 2,6 kWh) x 1,3 mio. husstande = 304.200.000 kWh. Så mange kWh kan der spares på landsplan og hver husstand kan reducere sit strømforbrug med 234 kWh hvilket cirka svarer til 538 kr. på de 3 måneder.
Og det er jo bare beregning på en 3 måneders periode. Tænk, hvor meget det ville blive til, hvis man lavede beregning på 9 eller 12 mdr. om året.
Gå efter 1.000 kWh om året pr. person
En gennemsnitsdansker bruger 1.600 kWh strøm om året. Men du kan skære elforbruget ned til 1.000 kWh/år pr. person, uden at give afkald på komforten. Du skal bare være bevidst om dine vaner og have fokus på de mest energieffektive apparater, når du køber nyt.
Hvis man bor alene, er målet 1.500 kWh
Hvis man bor alene, er det mere realistisk at sigte efter 1.500 kWh om året, fordi elforbruget til f.eks. køleskab og fjernsyn er næsten altid uafhængigt af antal beboere i husstanden.
Elvarme giver større forbrug
Hvis man har elvarme, kan man ikke regne med at nå 1.000 kWh om året pr. person. Det er typen og størrelsen af huset, der afgør, hvor langt man kan komme ned. Så hvis du vil sammenligne med 1.000 kWh, skal du trække elvarmen ud af regnskabet
6 gode energivaner
Med gode energivaner skærer du toppen af sin elregning. Hvis man indfører alle nedenstående vaner derhjemme, kan man spare ca. 1.500 kr om året.
- Fyld vaskemaskinen op
I gennemsnit vasker vi danskere kun 3,2 kg tøj ad gangen, selvom vores vaskemaskiner er beregnet til 5-6 kg eller 7-8 kg. Spar 130 kr. om år, hvis du fylder vaskemaskinen op hver gang – dvs. kun kører 2 gange ud af 3. Eks. med A+++ vaskemaskine til 7-8 kg. - Vask tøj ved 20°C eller 30°C
Vask tøjet ved 20°C i stedet for 40°C og 30°C i stedet for 60°C. Halverer du temperaturerne fra 40°C til 20°C, sparer du 55 % af elforbruget.
SPAR: 210 kr/år i A+++ vaskemaskine til 7-8 kg - Brug tørresnoren
Hæng tøjet til tørre i stedet for at bruge tørretumbler. Hver tumbling i en B-mærket tørretumbler koster ca. 6 kr.
SPAR: 660 kr/år, hvis du fravælger 3 x tørretumbling om ugen sommer og 1 gang om ugen vinter i en B-mærket tørretumbler. - Sluk, når du går
Sluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i. Og gå efter LED og sparepærer, næste gang du skal købe nye pærer. Få hjælp til at vælge de bedste pærer i Energistyrelsens app Lysguiden.
SPAR: 275 kr/år, hvis du slukker lyset i 2 rum, du ikke opholder dig i. Eks. med 2 halogenpærer på 40 watt og 2 sparepærer på 11 watt. - Hold 5°C i køleskabet og -18°C i fryseren
For hver grad, du sænker temperaturen i køleskabet, stiger forbruget med 5 %. For hver grad, temperaturen kommer under -18°C, stiger dit elforbrug med ca. 2-3 %.
SPAR: 40 kr/år, hvis du hæver temperaturen i køleskabet fra 3 til 5°C
60 kr/år, hvis du hæver temperaturen i fryseren fra -22°C til -18°C - Fyld opvaskemaskinen op – og skru ned
Fyld opvaskemaskinen helt op, og vask ved lavere temperatur. Hvis opvasken klares ved 50/55°C, bruger det 10-20 % mindre strøm end opvask ved 65°C.
SPAR: 55-105 kr/år, hvis du kører A++ opvaskemaskinen på 50/55°C i stedet for 65°C
170 kr/år, hvis du fylder opvaskemaskinen op hver gang – dvs. kun kører 2 gange ud af 3.
Din og andre personers holdning til klima og miljø er vigtigt, da du/I jo også er en del af fremtidens borgere. Derfor er her nogle spørgsmål der måske kan sætte gang i tanker og debat.