Emne

Vand- & tøjspild

Emne Progress:

En af de ressourcer, som vi alle skal være opmærksomme på, er vand – ganske almindeligt vand, som vi hver dag går ud og tapper fra vandhanen. Det vand bliver en mangelvare, hvis vi ikke bruger det fornuftigt.

Hvor meget vand man bruger som familie, afhænger selvfølgelig af hvor mange man er i familien. Det har også noget at gøre med hvor meget man husker på at spare på vandet. Og udover at det er godt for både klima og miljø at spare på vandet, så er det faktisk også godt for økonomien. Man betaler nemlig både for at bruge vand, når man tænder for vandhanen, men man betaler også for at komme af med det, det man kalder spildevand. Sådanne afgifter kalder man forbrugsafgifter, og de vil stige hele tiden. Så man kan lige så godt starte med at holde øje med sit vandforbrug.

Hvor meget vand, den enkelte person bruger, kan variere meget, men vi bruger i gennemsnit ca. 80-150 liter pr. person hver dag, og det svarer til 30-55 m3 pr. år. De 80-150 liter pr. person pr. dag er fordelt sådan: 

  • Personlig hygiejne: ca. 39 liter pr. døgn 
  • Toiletskyl: ca. 28 liter pr. døgn 
  • Tøjvask: ca. 14 liter pr. døgn 
  • Opvask/rengøring: ca. 16 liter pr. døgn 
  • Mad/drikke: ca. 10 liter pr. døgn 
  • Øvrigt vandforbrug:  ca. 8 liter pr døgn

De gennemsnitstal er naturligvis afhængige af, hvor mange der bor i en husstand. Jo flere, der bor i samme husstand, jo lavere er forbruget pr. person. Det hænger sammen med, at det er lettere at fylde vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op, når der er flere brugere, og rengøringen er typisk den samme, uanset om der bor en eller flere personer i husstanden.

En sparebruser halverer vandforbruget fra brusebadene. En almindelig bruser bruger 10-20 liter vand i minuttet, mens en sparebruser bruger 6-10 liter vand i minuttet.

Tager du hver dag 10 minutters brusebad under en almindelig bruser, bruger du op til 200 liter vand om dagen eller 73.000 liter på et år. Med en sparebruser, der halverer vandforbruget, reducerer du vandforbruget til 100 liter om dagen. Det svarer til at du sparer ca. 2.000 kr. på et år, alt afhængig af hvor dyrt vandet er.

Vandforbruget er selvfølgelig også meget afhængig af, hvor meget der fokuseres på vandforbrug i husstanden. Et eksempel er hvis du tager et brusebad på 5 minutter og du har en sparebruser, så bruger du ca. 30 – 40 L. vand. Hvis man i stedet vælger at tage et karbad, så bruger du ca. 125 L vand.

Så et mindre vandforbrug er til gavn for både miljøet og økonomien. En undersøgelse YouGov lavede i 2017, viste at 4 ud af 10 danskere ikke har en sparebruser.

Vores dagligvarer og vores tøj kræver også meget vand. Det er nok de færreste af os, der har tanker om vandforbrug, når man køber ind til aftensmad eller er på udkig efter en ny jakke, et par sko eller bukser. Og det er på trods af, at vores mad og tøj er ret store vandslugere. 

Vidste du, at det kræver imellem 70 – 125 liter vand at producere ét enkelt æble? Nej vel? Læs med og bliv klogere på vandforbruget bag mange af vores hverdagsprodukter. 

Her er samlet otte eksempler på dagligdagsting, som kræver store mængder vand at producere. Man skal selvfølgelig ikke stoppe med at forbruge alle disse ting, men det kan måske hjælpe til at træffe mere bæredygtige valg i fremtiden: 

Tøjproduktion
Det kræver meget store mængder vand at producere tekstiler. Bare ét enkelt par jeans kræver 10.000- 12.000 liter vand, mens en t-shirt kræver 1.400 liter vand, hvilket svarer til mere end 10 fyldte badekar. Tænk engang på alle de fyldte badekar, man har liggende i sit skab.

Bomuld
Når man har sagt tøjproduktion, må man også sige bomuld. Bomuldsafgrøden bruger rigtig meget vand. Bare et kilo bomuldsfibre kræver i gennemsnit ca. 4.500 liter vand, og er en af de mest vandkrævende afgrøder i forhold til udbyttet. En undersøgelse viser, at hver dansker i gennemsnit køber 10 – 16 kg tøj om året – og selvom alt nok ikke er bomuld, ryger der alligevel mange liter vand i posen, når vi shopper. 

Avocadoer
Avocadoer er også en stor vandsluger. Det kræver intet mindre end 900 liter vand at producere et halvt kilo avocadoer. Det var grunden til, at danske supermarkeder i 2017 boykottede chilenske avocadoer. Avocadoproduktionen i Chile medførte nemlig, at lokalbefolkningen ikke havde vand nok til sig selv. 

Mandler
Mandler er muligvis små af størrelse, men deres vandforbrug er bestemt ikke småt! Det kræver fire liter vand at producere én enkelt mandel. En undersøgelse fra 2014 viste, at USA – som står for 82% af verdens samlede mandelproduktion – bruger 378 milliarder liter vand årligt på mandler. 

Ris 
Der skal ikke kun bruges vand til at koge ris. Det skal også bruges i produktionen. Et halvt kilo ris kræver 757 liter vand. Så hvor du bruger 7,5 deciliter vand til at koge 5 deciliter ris, bruges der 7570 liter til at producere de 5 dl ris. Det er på en måde lidt tankevækkende.

Te og kaffe 
Nu er det måske ikke så meget te og kaffe du selv drikker, men te og kaffe er alligevel dagligdag for mange mennesker. Men det er nok de færreste som ved, at det kræver 4031 liter vand at producere et halvt kilo te og 8593 liter vand at producere et halvt kilo kaffe. Det svarer til, at der ligger 129 liter vand bag ved hver kop kaffe, der drikkes.

Tøjforbrug og tøjspild 
Hvert år produceres der på verdensplan 150 milliarder stykker tøj. Beklædningsindustrien regnes for en af de mest forurenende i verden, kun overgået af olieindustrien. Som beskrevet før bruges der meget vand til tøjproduktion og produktionen af tøj står også for over 10% af verdens samlede udledning af CO2.

Som nævnt køber hver dansker i gennemsnit 10 til 16 kg tøj om året, og over halvdelen af det tøj, vi ikke længere bruger, havner i den almindelige skraldespand uden at kunne genanvendes eller tøjet ligger bare i skabet. Det er det man kalder tøjspild.

Begrebet tøjspild dækker også over alle de ressourcer, der spildes i forbindelse med både produktion og vores forbrug af tøj. Tøjspild er også alt det tøj der ender i skraldespanden, før det er slidt op eller overhovedet brugt, fordi det går af mode eller er af for dårlig kvalitet, og derfor hurtigt går i stykker eller går ud af facon. Måske bliver det bare overflødigt, fordi vi køber meget mere tøj end vi har brug for.   

Hvordan har danskernes forbrug af tøj udviklet sig? 
Danskernes forbrug af tøj er steget med 20% siden år 2000 og ligger i dag 35% over verdensgennemsnittet. Hermed har danskerne rekord blandt de nordiske befolkninger i disciplinen at købe nyt tøj. Af de gennemsnitligt 10 – 16 kilo tøj vi køber pr. år, så ligger de 3 – 5 kilo tøj i vores skabe uden at blive brugt.

Tøjspild er faktisk en lidt overset ting, for når man laver en spørgeundersøgelse, så viser den at ca. 2/3 synes de er miljøbevidste, men at vi ikke tænker så meget over klima og miljø når det gælder tøj. En af grundende til dét, kan være fordi en stor del af tøjproduktionen i dag sker i nogle lande langt fra Danmark da det er outsourcet til blandt andet Indien, Pakistan, Kina og de sydøstasiatiske lande som f.eks. Bangladesh og Cambodja. Men selvom det er langt herfra, har det alligevel en betydning for vores klima og miljø.

Der er altså mange ting der påvirker vandforbruget og det er ikke alle ting man selv kan gøre noget ved her og nu. Og også her gælder det at det er bedre at blive opmærksom på det og så gøre lidt, end ikke at vide det og så gøre ingenting. Nedenfor er der nogle små eksempler på hvad man selv kan gøre for at mindske vandforbruget.

Hvad kan man i en familie nemt gøre for at spare på vandet?

  • Luk for vandet når man børster tænder. 
  • Når man vil have et glas koldt vand, lad vandet løbe lidt, fyld en kande og sæt den i køleskabet i stedet for, at man lader vandet løbe hver gang, der er brug for et glas koldt vand – skift vandet i kanden hver dag. 
  • Kig i skabet og se om man virkelig har brug for nyt tøj
  • Se om det er muligt at sælge eller bytte det tøj man ikke bruger mere, og køb så måske også selv mere brugt tøj
  • Minimer madspild (der kommer mere om det om lidt)
  • Undlad at bruge rindende vand til opvask, rengøring af grøntsager, optøning af frostvarer m.v. Brug i stedet en balje.
  • Tag brusebad i stedet for karbad og luk for vandet under indsæbning. Og man kan også få monteret sparebrusere. 
  • Fyld vaske- og opvaskemaskine helt op hver gang de anvendes. Og vær også opmærksom på maskinens vandforbrug, når man skal købe nye maskiner. 
  • Man kan være opmærksom på, at toilettet ikke “løber”. Og så udskifte gamle toiletter med nyere toiletter der kan lave store og små udskylninger.
  • Når man hjælper med at vaske bil, så brug en børste og en spand vand i stedet for slange med rindende vand.  
  • Hvis man synes man er nødt til at vande haven kan man bruge en kande i stedet for vandslange. Man kan også vælge at vande haven om aftenen, så fordamper der mindre vand. Og man kan også vælge planter til haven, der ikke kræver så meget vand. 
Din og dine kammeraters holdning til klima og miljø er vigtig, da det jo er jer der en del af fremtidens borgere. Derfor er her nogle spørgsmål, der kan hjælpe gennem en debat i jeres grupper.

Kursus Discussion