Emne

Madspild

Emne Progress:

Hver dag bliver der smidt meget mad ud i de danske familier. Men det største madspild sker faktisk, inden maden bliver solgt til forbrugerne, dvs. i den proces der sker fra produktionen af maden, til det er til salg i f.eks. et supermarked. 

Spild af mad har store miljø- og klimamæssige konsekvenser, og det er noget alle kan være med til at påvirke. Madspild handler ikke kun om, hvad der går til spilde i de enkelte familiers husholdning. Det handler også om det spild der er i hele kæden, dvs. under dyrkningen og produktionen, under transporten, ved håndteringen og indpakningen i butikkerne og også under tilberedning og servering i restauranterne m.m. 

Vi kan måske ikke rette op på det ved at spise al den mad, der ellers ville være blevet smidt ud, men udenlandske undersøgelser peger på, at omkring halvdelen af den mad, der ryger i skraldespanden, kunne være spist.  

Danskerne smider hvert år ca. 260.000 ton mad ud, så det er en god idé at kigge på hvordan man kan begrænse madspild i en families husholdning.

Til sammenligning er madspildet i detailleddet (butikkerne) på godt 150.000 ton, hvilket især sker indenfor frugt og grønt. Disse produkter bliver ofte sorteret fra alene på grund af størrelsen, hvilket skyldes efterspørgsel på bestemte størrelser, fx på salathoveder.  

Men hvad er madspild egentlig? 

“Madspild” betegner den del af maden der kunne være blevet spist, men som blev smidt ud i stedet for. 

Altså tæller æggeskaller, knogler og kaffegrums ikke som madspild, hvorimod spirede kartofler, rynkede æbler og muggent brød tæller som madspild, da dette alt sammen kunne have været spist inden det blev for gammelt. 

Vurderinger viser, at danskerne spilder mad for 8,4 milliarder kroner om året. Dette tal er uden fødevarer såsom fisk, sukkervarer og øvrige ingredienser, hvilket vurderes til at være op mod 1 milliard kroner årligt, hvoraf halvdelen af spildet sker i danskernes eget hjem. 

Tal viser f.eks. at en gennemsnitsfamilie på to voksne og to børn smider mad ud for op mod 10.000 kr. om året. 

Det svarer til at omkring 20 procent af familiens samlede madindkøb ikke bliver spist, eller at hver femte indkøbsvogn ryger direkte i skraldespanden i stedet for på middagsbordet. 

Hvad kan man selv gøre for at minimere madspild? 

• Køb kun den mad, der er behov for 
• Opbevar maden korrekt 
• Tilbered kun den mad, der vil blive spist 
• Gem madrester og brug dem senere 
• Vær opmærksom på holdbarhedsmærkningen – det er nemlig ikke alle varer der skal i skraldespanden efter udløb.

Når man tænker over madspild sammen med vandforbrug, kan man også begynde at kigge på hvor og hvordan den mad man køber, er produceret. Så er der større chance for at man både kan gøre noget godt i forhold til vandforbrug og madspild og samtidig spare nogle penge.

Din og dine kammeraters holdning til klima og miljø er vigtig, da det jo er jer der en del af fremtidens borgere. Derfor er her nogle spørgsmål, der kan hjælpe gennem en debat i jeres grupper.

Kursus Discussion